Здоров'є 

7 видів головного болю: чим відрізняються і як їх лікувати

Що таке головний біль, знає практично кожна людина. Причому, часто говорять про різні симптоми: у когось біль ніби стискає віскі, у іншого – потиличну частину голови, у третього біль викликає миготіння чорних крапок перед очима тощо. Ми знаємо, як позбавитися цієї напасті – прийняти таблетку і справу з кінцем. І не підозрюємо при цьому (або підозрюємо, та не хочемо визнаватись), що таким чином ми перетворюємо періодичний головний біль на хронічний. Необхідно знати, які види головного болю є, чим відрізняються і як їх лікувати.
Медики всього світу виділяють 7 основних видів головного болю.

1. Мігрень. Характеризується болями, що повторюються, з одного боку голови. Триває від 4 до 8 годин. Мігрень нерідко супроводжується запамороченням, нудотою, фотофобією (світлобоязню). Іноді початку нападу передують зорові аномалії у вигляді кольорових кілець та яскравих смуг. Часто відчувається поколювання по тілу.

Як лікувати. Медики наголошують, що мігрень погано піддається лікуванню медикаментами. Потрібні сильні знеболювальні засоби. Однак з урахуванням того, що цей вид головного болю виникає найчастіше через певний зовнішній вплив (гучних монотонних звуків, різких запахів, у тому числі сигаретного диму), то лікування може полягати в уникненні факторів ризику.

2. Тензійні болі. Найпоширеніший вид. Набуває хронічної форми у 3% випадків. Відчувається як сильна стисненість або тиск по всьому колу верхнього відділу голови. Ока і м’язи чола напружені, але, незважаючи на це, розслабитися не в змозі. Тривалість тензійного болю – від 20-30 хвилин до кількох діб. Особливо сильні болі виникають ближче до вечора.

Як лікувати. Підійдуть будь-які знеболювальні засоби (наприклад, парацетамол або ібупрофен). Якщо біль триває кілька днів, варто зайнятися легкими вправами – розминкою (масажем) шиї та плечей. А ще треба більше бувати на свіжому повітрі та не оберігати себе від стресів.

3. Кластерні болі. Їх випробовують переважно чоловіки (80%). Характеризується пульсуючим болем у передній частині голови, близько до очей. Виявляється нападами тривалістю від 10-15 хвилин до однієї години. Супроводжується сльозогінністю, почервонінням очних яблук та повік, нежиттю, припливами крові до голови. Може досягати такої гостроти, що людина не може нормально рухатись і навіть говорити. Ці болі можуть раптово з’являтися і раптово проходити (практично без сліду).

Як лікувати. Кластерний біль досить важко лікується. Якщо людину наздогнав затяжний напад, застосовують кисневу терапію (дих через маску). Ін’єкції прописує лікар.

4. Похмілля. Ознаки очевидні та широко відомі.
Як лікувати. Прийняти таблетку парацетамолу та виспатися.

5. Пухлина мозку. Неспокійні люди та іпохондрики нерідко пов’язують головний біль із раком мозку. Насправді лише 4-5-ти відсоткам пухлинних утворень властивий такий біль.
Як лікувати. Залежно від розміру, розташування та виду освіти.

6. Внутрішньочерепна кровотеча. При отриманні травми голови людина не завжди і не відразу розуміє, що судини голови травмовані. У ці моменти поранений відчуває раптовий біль, що наростає, практично в будь-якій ділянці голови. Часто прояв внутрішньочерепного крововиливу виявляється за кілька годин, це досить небезпечно. Іноді травма супроводжується порушенням координації, мови, зору. Людина може знепритомніти.

Як лікувати. Лікар повинен видалити кров, що скупчилась у черепній коробці, т.к. гематома почне давити на мозкову речовину і може зашкодити її. Необхідне ретельне обстеження судин головного мозку.

7. Скроневий артеріїт. Виявляється найчастіше у людей похилого віку. Якщо не розпочати лікування вчасно, може призвести до сліпоти. Найсильніші головні болі можуть відбуватися на тлі безсоння, втрати ваги, затяжної депресії, підвищеної температури тіла та почервоніння шкіри голови. Паралельно болять плечі та шия.

Як лікувати. Прийом стероїдних препаратів, які зупиняють запалення судин. З появою проблем із зором лікуванням має зайнятися офтальмолог.

Related posts