Здоров'є 

Кров’яний тиск

Артеріальний тиск – це тиск крові в артеріях, коли вона перекачується по тілу серцем. Артеріальний тиск не залишається незмінним весь час. Він змінюється відповідно до потреб вашого організму. На нього впливають різні фактори, включаючи положення тіла, дихання, емоційний стан, фізичні навантаження та сон.

Якщо артеріальний тиск залишається високим, це може призвести до серйозних проблем, таких як інфаркт, інсульт, серцева недостатність або захворювання нирок. Медична назва стійко високого кров’яного тиску – гіпертонія , а медична назва низького кров’яного тиску – гіпотонія .

Як вимірюють артеріальний тиск

Найкраще вимірювати артеріальний тиск, коли ви розслаблені та сидите. Артеріальний тиск зазвичай вимірюють, обернувши надувну манжету навколо плеча. (Ця манжета є частиною пристрою, який називається сфігмоманометром.)

Артеріальний тиск записується двома числами, наприклад 120/80. Більше число вказує на тиск в артеріях, коли серце викачує кров під час кожного удару. Це називається систолічним артеріальним тиском.

Нижнє число вказує на тиск, коли серце розслабляється перед наступним ударом. Це називається діастолічним артеріальним тиском. Обидва вимірюються в одиницях, які називаються міліметрами ртутного стовпа (мм рт. ст.).

Варіації артеріального тиску

Ваш артеріальний тиск змінюється відповідно до потреб організму. Якщо показник високий, лікар може кілька разів виміряти ваш артеріальний тиск, щоб підтвердити його рівень.

Ваш лікар може також порекомендувати вам виміряти артеріальний тиск вдома або зробити 24-годинний запис за допомогою пристрою моніторингу.

Показання артеріального тиску

Те, що вважається здоровим артеріальним тиском, залежить від людини. Ваш лікар порадить вам ідеальний артеріальний тиск залежно від ваших обставин, включаючи загальний стан здоров’я.

Наступні цифри слід використовувати лише як орієнтир.

ЗначенняВерхнє число (систолічний) мм ртНижнє число (діастолічний) мм рт
НизькийМенше 90Менше 60
ОптимальнийМенше 120Менше 80
нормальний120 до 12980 до 84
Високий-нормальний130 до 13985 до 89
ВисокийБільше 140Більше 90

Високий кров’яний тиск зазвичай не дає попереджувальних ознак. Ви можете мати високий кров’яний тиск і відчувати себе чудово. Єдиний спосіб дізнатися, чи високий у вас артеріальний тиск, — це регулярно перевіряти його у лікаря.

Низький артеріальний тиск є відносним – те, що є низьким для однієї людини, може бути добре для іншої – і вважається проблемою, лише якщо воно негативно впливає на ваше тіло або впливає на ваше самопочуття .

Регулярно перевіряйте артеріальний тиск

Якщо ваш артеріальний тиск знаходиться в нормальних межах і у вас немає інших факторів ризику серцево-судинних захворювань , а також немає особистого або сімейного анамнезу високого кров’яного тиску, все одно важливо проходити перевірку принаймні кожні два роки. Ваш лікар також може перевірити ваш артеріальний тиск під час планових візитів.

Якщо ваш артеріальний тиск «високий–нормальний» (або вищий – наприклад, 140/95) або якщо у вас є інші фактори ризику серцево-судинних захворювань, наприклад особиста чи сімейна історія високого кров’яного тиску, інсульту чи серцевого нападу , це найкраще перевіряти його частіше – наприклад, кожні 6-12 місяців або за вказівкою лікаря. Зверніться за порадою до лікаря.

Управління високим кров’яним тиском

Якщо артеріальний тиск залишається високим, це може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Ви більше ризикуєте цими проблемами, якщо:

  • мають нездорові харчові звички
  • мають надмірну вагу або ожиріння
  • фізично неактивні
  • дим
  • мають високий рівень холестерину
  • мають діабет
  • є соціально ізольованими
  • мати депресію .

Зміна способу життя дуже важлива для контролю високого кров’яного тиску та зниження ризику серцево-судинних захворювань. Пропозиції включають:

  • Насолоджуйтесь різноманітними стравами
  • Зменшіть споживання солі (натрію) . (Сіль є мінералом і складається з натрію та хлориду, але саме натрій у солі шкідливий для вашого здоров’я. Хоча медичні працівники говорять про сіль, важливий саме натрій, який вказано на етикетках харчових продуктів у супермаркетах відстежувати.)
  • Досягніть і підтримуйте здорову вагу .
  • Будьте помірно фізично активними від 30 до 45 хвилин на день п’ять або більше днів на тиждень. Крім того, прагніть до інтенсивної активності (діяльності, яка змушує вас задихатися) протягом 15-30 хвилин п’ять або більше днів на тиждень.
  • Обмежте споживання алкоголю не більше 10 стандартних напоїв на тиждень.
  • Кинути палити .

Деяким людям також можуть знадобитися ліки для контролю високого кров’яного тиску, але для них все одно важливо змінити спосіб життя.

Високий кров’яний тиск і щоденна активність

Проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж починати нову діяльність або підвищувати рівень чи інтенсивність . Будьте активними безпечно. – Поступово підвищуйте свій рівень активності.

Намагайтеся виконувати принаймні 30-45 хвилин фізичної активності середньої інтенсивності в більшість, якщо не в усі дні тижня. Це можна робити за 10 хвилин або довше, якщо це зручніше.

Фізична активність – це будь-яка форма руху тіла, що виконується нашими великими групами м’язів. Фізична активність помірної інтенсивності (енергійна активність, яка не викликає надмірної задишки), наприклад, швидка ходьба або їзда на велосипеді, достатньо, щоб принести користь здоров’ю.

Ходьба — чудове заняття для будь-якого віку. Можливо, ви захочете приєднатися до однієї з груп громадських прогулянок Heart Foundation.

Деякі види вправ, такі як жим тіла та підйом важких тягарів, можуть підвищити артеріальний тиск. Уникайте цього, якщо у вас високий кров’яний тиск.

Високий тиск і дієта

Дотримання дієти, яка наголошує на споживанні овочів, фруктів і цільнозернових продуктів, включаючи молочні продукти з низьким вмістом жиру, як, наприклад, у дієті « Дієтичні підходи до зупинки гіпертонії » (DASH) , можна поєднувати з фізичними вправами та втратою ваги для максимального зниження артеріального тиску.

Здорове харчування є важливим для контролю високого кров’яного тиску та зниження ризику серцевих захворювань .

Дотримуйтеся цих правил здорового харчування, рекомендованих Heart Foundation:

  • Їжте багато фруктів, овочів і цільнозернових продуктів .
  • Включайте різноманітні здорові джерела білка – особливо рибу та морепродукти, бобові (такі як квасоля та сочевиця), горіхи та насіння . Меншу кількість яєць і нежирного м’яса птиці також можна включити в здорову для серця дієту. Якщо ви обираєте червоне м’ясо, переконайтеся, що воно нежирне, і обмежте його вживання 1-3 разами на тиждень.
  • Вживайте неароматизоване молоко, йогурт і сир . Якщо у вас високий рівень холестерину, вибирайте знежирені сорти.
  • Зробіть вибір здорового жиру з горіхами, насінням, авокадо, оливками та їх олією для приготування їжі.
  • Додавайте трави та спеції, щоб присмачити їжу, замість додавання солі .
  • Пийте переважно воду .

Вживання солі і високий кров’яний тиск

Зменшення кількості споживаної солі (натрію) також може допомогти контролювати або навіть уникнути високого кров’яного тиску. Щоб зменшити споживання солі:

  • Переконайтеся, що ваш раціон складається з цільних продуктів, включаючи овочі, фрукти, цільнозернові продукти, нежирне м’ясо та птицю, рибу та морепродукти, бобові, несолоні горіхи та насіння.
  • Уникайте упакованих і оброблених харчових продуктів (таких як піца, тістечка, печиво та продукти з собою), які містять багато солі. Ви не можете побачити сіль у цих продуктах, тому ви не знаєте, скільки солі у вас є. Візьміть за звичку перевіряти етикетки на харчових продуктах.
  • По можливості вибирайте їжу з низьким вмістом солі (менше 120 мг натрію на 100 г). Якщо ви не можете знайти продукти з низьким вмістом солі, ті, що містять помірну кількість солі (менше 400 мг натрію на 100 г), також підійдуть. Інша проста альтернатива — шукати етикетки з «з низьким вмістом солі», «зі зниженим вмістом солі» або «без додавання солі».
  • Уникайте додавання солі під час приготування їжі або за столом – натомість приправляйте страви зеленню та спеціями.

Ліки від високого тиску

Існує велика різноманітність ліків  Наприклад Брилінта для зниження та контролю високого кров’яного тиску. Ваш лікар може назвати їх «антигіпертензивними» (що в основному означає «анти» – проти та «гіпертензивні» – високий кров’яний тиск).

За цим посиланням можна дізнатися, яка актуальна на Брилінта ціна

Ці ліки не лікують високий кров’яний тиск, але вони допомагають ним керувати. Як тільки ви починаєте приймати ліки для контролю артеріального тиску, можливо, вам доведеться приймати їх усе життя. Однак доза цих ліків може змінюватися з часом.

Якщо вам потрібно приймати ліки, ваш лікар порадить вам правильний тип і дозу. Для контролю артеріального тиску часто потрібні два або більше різних ліків.

Переконайтеся, що ви регулярно приймаєте ліки. Деякі речі, які можуть допомогти вам не забути їх прийняти, включають:

  • Включіть їх у свій розпорядок дня, приймаючи їх щодня в один і той же час.
  • Зберігайте їх у місці, яке буде нагадувати вам про це, наприклад, біля будильника або з кавою чи чаєм.
  • Використання щотижневої упаковки таблеток.
  • Позначення часу у вашому календарі.
  • Попросіть члена сім’ї чи друга нагадати вам.
  • Завжди носіть із собою список ваших ліків та їх дози

Приймайте будь-які ліки від артеріального тиску точно за призначенням. Не припиняйте прийом ліків і не змінюйте їх, якщо це не порадить лікар.

Related posts