Діти 

12 ідей для розвитку дрібної моторики у дитини

Педіатри рекомендують якомога раніше знайомити малюка з іграшками. Це з тим, що з дитини має розвиватися навичка хапання. Бажано відразу починати з брязкальця різної форми та текстури матеріалу. Це розвиватиме тактильну чутливість долонь та дрібну моторику.

Приблизно з 4 місяців життя малюка варто придбати йому гумовий м’ячик із шипами, м’які кубики та дитяче піаніно. Шипи впливатимуть на рецептори шкіри, роблячи їх найбільш чутливими. Піаніно, окрім розвитку пальців, впливатиме на слух малюка і провокуватиме появу логічно-причинних зв’язків.

Щодня масажуйте пальчики крихти. Супроводжуйте це промовлянням скоромовок типу «Сорока-білобока». Найчастіше грайте в долоньки. Це не тільки розвиватиме, а й підніме настрій малюку.

З дітьми 6-7 місяців можна грати за допомогою пірамідки та матрьошок. Згодом малюк навчиться не тільки одягати кільця на основу, але й розрізнятиме, що їхній порядок залежить від розміру.

З малюком, що трохи підросло, можна використовувати в грі прищіпки для білизни і тканинні аплікації. Потрібно не тільки пояснити як їх надягати, а й показати, що до сонечка прикріплюються промінчики, до їжачка голки, а до землі траву. Щоб малюк швидше зрозумів сенс гри, бажано взяти прищіпки відповідного кольору.

Насипте в невелику каструльку дрібну крупу і перемішайте з гудзиками. Дитина повинна буде вибрати ґудзички. Можна зробити те ж саме, але змішавши червону квасолю та зелений горох. У такій грі потрібно буде поділити культури за видами.

Давайте дитині м’які ганчір’яні книжки. Також дуже корисно для розвитку м’яти та рвати папір. Дайте більше листочків, тільки буде краще, якщо вони будуть білими. Дитина все тягне до рота, тому листки від журналів не підійдуть.

Дуже корисно буде зав’язування та розв’язування шнурків. Покажіть малюкові як робити вузлики та розстібати гудзики. Такі побутові щоденні справи автоматично розвиватимуть не лише пальчики, а й самостійність малюка.

Насипте дрібну крупу на тацю і помалюйте з малюком. Майте на увазі, що в той час, коли дитина грає з дрібними предметами, обов’язково доглядайте за нею.

Купуйте малюку конструктор. Починайте збирати найпростіші фігурки, використовуючи найбільші деталі. З віком ускладнюйте процес гри.

Все більше стає популярною ліплення із солоного тіста. Цей спосіб розвитку примітний ще й тим, що створені шедеври можна залишити на згадку.

Більш дорослим дітям підійде малювання, вишивка та ігри пластиліном. Розвивати дрібну моторику потрібно не лише в ранньому віці, а й дошкільникам. Це дуже вплине на красу та правильність мови.

Related posts